Nem egy hosszú barangolás,hogy Miskolcról Encsre elmenjünk,de mindenképpen
meg szeretném említeni.Idén névnapi ajándéknak egy családi pizzázást szerettem
volna egy olyan helyen,ahol ”é veramente italiana „ a pizza...
Több jó nevű gasztroportálon olvastam,hogy a vidéki éttermek
között dobogós helyen van az encsi Anyukám mondta.Ugysem voltunk még Encsen,hát
itt az alkalom!
Amikor szűk 40 perc után megérkeztünk,első benyomásként
elbizonytalanodtam...az épület,a bejárat nem vetíti előre,hogy kiemelkedő
helyre érkeztünk volna!Meg is rémültem kissé,miért is autóztunk ennyit...a
város elején egy szolgáltató udvarban,a látszerész és valami biztosító között úgy 4 méternyi az étterem portálja!Kicsit
gyenge a kezdés,de ha ezzel együtt
ekkora hírnévre tudott szert tenni ez a ház,csak tudnak valamit,hát
nézzük!
Belépve az előtérbe rögtön jól érzésünk támad.Azért
is,mert pont az ilyen berendezéseket szeretem:régi,patinás
tárgyak-padok,székek,képek,polcok...másrészt azonnal köszöntenek,kisérnek az
asztalunkhoz!Jól tettük,hogy foglaltunk asztalt!Kora délután,fél kettőkor
szinte teltház van az étteremben!A szűkös portál ellenére most látszik,hogy nem
kicsi a hely.Egy kellemesen tagolt kis belső teret a látványkemence és egy
tálalópult kapcsolja össze a nagyobb hátsó térrel.
Itt az első teremkében egy 2
lépcsős dobogó emel fel két asztalt,és egy vékonyabb térelválasztó egy másikat
rejt.Uralkodó szín a tört fehér,falusi padocskák,kovácsoltvas korlátok adják meg a mediterrán hangulatot.Az étterem
központjában áll a kemence,a sonkaszeletelő és a kenyeres-tálaló asztal.
A kemence előtt nyújtják a
tésztát,készítik a pizzát,és itt szeletelik a sonkát.Biztosan van
neve,kell,hogy legyen neve egy ekkora
bútornyi gépnek,mint amibe ez a sonka be lett helyezve.Majd
utánaérdeklődök...csillog-villog,és egy hatalmas,csodaszép comb van befogva,itt
szelik le a rendelésnek megfelelően a sonkát.A mellette lévő asztalnál
szeletelik a megsült kenyereket,focacciakat.Mert,mint sok minden más,a kenyér
is házilag készül.A roppanós héja itt-ott kicsit kormos is...és belátva a
kemencébe,épp egy adag grissinit látunk sülni!
Mert nagyon jó asztalt kaptunk,pont ráláttam a
kemencére...mire megérkeztünk kicsit már
fáztam,jól esett a melegnek még a látványa is.De azért szerettem volna gyorsan
kiengedni.Teázni azért csak nem fogok,pálinkát meg csak gyomorfájdalom esetén,marad a forró
húsleves.Hát,ezzel kezdtünk.És ezt itt be
is fejezem,nem igazán vagyok húsleves rajongó,és különben is,jó húslevest sok
helyen lehet kapni!Jó pizzát viszont nagyon kevés helyen...mert ettünk finom
házi gnoocchit vaddisznóraguval,borjú Cordont pármai sonkával töltve,de az
igazi szenzáció a PIZZA...
Én a nápolyi pizza fanatikus híve vagyok:nagy legyen,a
közepe úgy 1 milliméter vastag,a széle pedig hólyagosan domború,itt-ott égett
is lehet!És pont ilyet kaptunk!Szeretem
kézzel enni a pizzát:itt ez minden gond nélkül megoldható,mert felszeletelik tálalás
előtt.A vágások mentén lehet darabokat tépni a tésztából,belehajtogatni a
szósz,a sajtot,és így kapni be!Egy valódi pizzának az alján lisztes sütésfoltok vannak,ahogy a kemence alján
elterülve pirul...na ez a pirult rész is megroppan,ahogy ráharapunk!Utoljára
Rómában éreztem ilyet!
Persze,ami legalább ennyire fontos,az íz!Az meg ugye az
alapanyagtól is függ,ahogy fogalmaznak az „anyukámmondtások”:az alapanyag a
sarkalatos pont!A számla mellé kapott kis füzetben egy viccel is illisztrálják
a dolgot-Hogy amikor nem szól a déli harangszó,a plébános hívatja a
harangozót,és megkérdi,miért nem
harangozik.A harangozó azt feleli a plébánosnak,hogy több oka is van.A plébános
kérdi,mi az első.Ellopták a harangot.A plébános lakonikusan válaszol:a többit
ne is mondja!
Hát,itt a liszt Olaszhonból érkezett kenyérliszt,a sajt
bivalymozzarella,a sonkát hosszan érlelt pármaiból vágják,a paradicsom pedig
valószinűleg a mennyekből érkezett!Nekem ez a legnagyobb élmény!Talán azért
mert az itthon rendelt pizzák szósza mindig valami harmatgyenge pirosság,vagy
azért,mert már szinte csak gyerekkori
emlékként él az igazi paradicsomíz...valahogy minden zöldség és gyümölcs íze
„megfakult” mostanra,és az egyik legfájóbb pont a paradicsom ízének
elveszése...
Nincs sokféle pizza,nem olyan hatalmas a választék,mint az
itthon kapott szórólapokon!De nem is kell,ha jó a pizza,6-8 féle elég,az élet
is ezt igazolja.Mert van ugyan sokféle étel az étlapon,valsztják is ezt a
vendégek,de körbenézve szinte minden asztalon meg-megjelenik egy-egy pizza
is.Vagy,ha nem,távozáskor látom,hogy mennyien rendelnek elvitelre.
Nem szóltam még az innivalókról.Van a háznak saját bora-ez
biztosan szinte kötelező már mostanában minden magára adó étteremnek,de nem
tudom méltatni,mert nem kóstoltuk.Mi a háziszörpre szavaztunkNem csak
látatlanban!Szétnézve az étlapnézegetéskor feltűnt,hogy nem nagyon vannak az
asztaloknál üditős üvegek-pedig van az itallapon...szinte mindenki szörpöt
ivott.Kétféle van-bodza és málna.Általában bodza-párti vagyok-most is azt kértem.De
Kismiskolci a málnára szavazott,és belekortyoltam!Nagyon meggyőző volt!Pont
mint egy jó maroknyi friss málna szétturmixolva,felöntve szódával...illatos és
olyan tisztán málnaizű!Milyen furcsa világ is,ahol egy málnaszörpnél
különleges,hogy málnaízű!Nagyanyám
,szegény, nem is értené ...
De,hogy életszerű legyen a történet-mert hol van
olyan,amikor minden csak tökéletes?!-megjegyzem azért,hogy a konyha csapóajtaját meg lehetne kicsit olajozni!A
témánál maradva biztosan jutna néhány csepp extra szűz olivaolaj a zsanérokra,és egy-két húzás egy éles késsel
az ajtók élére valahová-hogy ne csapódjon akkorát...legalább legközelebb,amikor
újra elmegyünk!
Mille grazie per tutto!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése